Φρυγανιστό ψωμί για το μενού της Τσικνοπέμπτης
Σπιτική συνταγή
Το φρυγανιστό ψωμί είναι ένα σνακ που πάντα τρελαίνει τον ουρανίσκο
Υλικά για σπιτικό ψωμί
- 500 γρ.Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
- 7 γρ.μαγιά ξερή
- 250 mlνερό χλιαρό
- 0,25 κ.γ.ζάχαρη
- 0,5 κ.γ.αλάτι
Συνταγή για σπιτικό ψωμί
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μισό νερό και 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
- Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και νερό, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν δυσκολευόμαστε μέσα στο μπολ, μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά
- Την ζυμώνουμε άλλα 1-2 λεπτά και την χωρίζουμε στα δύο.
- Πλάθουμε με τα χέρια μας δύο φραντζόλες και τις τοποθετούμε σε ταψί φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
- Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 1 ώρα.
- Βρέχουμε τις φραντζόλες ελαφρώς, τις χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά.
- Αν μας αρέσει η πολύ τραγανή κόρα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C τα τελευταία 5-7 λεπτά
- Τέλος αν θέλουμε να το φρυγανίσουμε, όταν ψηθεί, το κόβουμε κομμάτια και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
- Το σερβίρουμε με λάδι και ρίγανη