Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή
Με ροδόνερο και βανίλια
Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή σε μορφή τούρτας, ένα υπέροχο γλυκό
Υλικά για αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή
- 200 γρ αμύγδαλα ψημένα με τη φλούδα κομμένα μέτρια
- 80 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 2 κγ μπέικιν πάουντερ
- 140 γρ ζάχαρη
- 5 αυγά χωρισμένα κρόκοι/ ασπράδια
- 2 ΚΣ Ροδόνερο
- 2 κγ βανίλια
- 1 κγ ξύσμα λεμονιού
- ¼ κγ αλάτι
Για το σιρόπι:
- 170 ml νερό
- 200 γρ ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμόνι
Για τη σαντιγί:
- 250 γρ κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά
- 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη
- 3-4 ψεκασμούς Ροδόνερο
- 80 γρ αμύγδαλα ψημένα με τη φλούδα κομμένα μέτρια
Συνταγή για αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή
- Για το σιρόπι βάζω στο κατσαρολάκι τα 170 ml νερό, 200 γρ ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά, να λιώσει και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα 5 ασπράδια με ¼ κγ αλάτι σε μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους των αυγών με 140 γρ ζάχαρη να ασπρίσουν.
- Αρωματίζω με 2 κγ βανίλια, 1 κγ ξύσμα λεμονιού και 2 ΚΣ Ροδόνερο.
- Αναμιγνύω μαζί τα 200 γρ θρυμματισμένα αμύγδαλα με τα 80 γρ φρυγανιάς και τα 2 κγ μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτω στο μείγμα των κρόκων.
- Τέλος, ενσωματώνω σε 2-3 δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
- Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 24 εκ*, ισιώνω την επιφάνεια της και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 40-45 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και το λούζω με το σιρόπι.
- Αφήνω να το απορροφήσει και να κρυώσει τελείως.
- Για το γαρνίρισμα χτυπάω την κρέμα γάλακτος με την άχνη και 3-4 ψεκασμούς από το Ροδόνερο σε σαντιγί.
- Καλύπτω την αμυγδαλόπιτα (που έχει απορροφήσει το σιρόπι) με τη σαντιγί και πασπαλίζω τα αμύγδαλά από πάνω να καλυφθεί.
- Την αφήνω ιδανικά μια νύχτα να κρυώσει καλά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.