Σφακιανές μυζηθρόπιτες
Γρήγορες, αφράτες και τραγανές
Οι σφακιανές μυζηθρόπιτες φτιάχνονται με ιδιαίτερο τρόπο και μοσχοβολούν
Υλικά για σφακιανές μυζηθρόπιτες
Για τη ζύμη500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το τηγάνι
210 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο
20 ml ρακή ή τσίπουρο
Για τη γέμιση
300 γρ. πηκτόγαλο Χανίων ΠΟΠ (λέγεται και γαλομυζήθρα – αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε μια πλούσια γλυκιά ή ξινή μυζήθρα)
200 γρ. νωπό ανθότυρο
150 τυρομάλαμα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μέλι, καβουρδισμένο σουσάμι και, προαιρετικά, μαυροκούκι, κανέλα σε σκόνη και καυτερό μπούκοβο
Συνταγή για σφακιανές μυζηθρόπιτες
Ζύμη- Για τις σφακιανές πίτες, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό με το ποτό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και λεία που να ξεκολλά από τα δάχτυλα ή τα τοιχώματα του μπολ.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη για τις σφακιανές πίτες και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο.
- Προσέχουμε να μη μείνουν τυχόν σκληρά κομμάτια τυριού, γιατί μπορεί να τρυπήσουν τη ζύμη στο άνοιγμα του φύλλου.
Πίτες
- Για τις σφακιανές πίτες, σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη για 1-2 λεπτά.
- Την πλάθουμε σε μπαστούνι και κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια.
- Πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε δίσκο με διάμετρο 10-12 εκ.
- Τα στρώνουμε ανάμεσα σε καθαρές πετσέτες για να μη στεγνώσουν μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια.
- Πλάθουμε με τη γέμιση μπαλάκια πλάτους 3-4 εκ.
- Βάζουμε από ένα μπαλάκι στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης που ετοιμάσαμε και ανασηκώνουμε τον δίσκο με τα χέρια μας ώστε να αγκαλιάσει τη γέμιση σαν πουγκί.
- Ενώνουμε καλά τις άκρες του πουγκιού στην κορυφή, για να κλείσουμε καλά τη γέμιση μέσα και να μη χυθεί στο τηγάνισμα.
- Πιέζουμε με την παλάμη μας το γεμιστό πουγκί σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να απλώσει λίγο.
- Με τον πλάστη και προσεκτικά, χωρίς να βάλουμε πολλή πίεση, το ανοίγουμε σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ.
- Βάζουμε τις πίτες ανάμεσα σε πετσέτες (όπως κάναμε νωρίτερα), για να μην ξεραθούν μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.
- Βάζουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά, σκέτο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αλείφουμε με πινέλο με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε στο τηγάνι μία πίτα και την ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει.
- Τη γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Αν το ζυμάρι αρχίσει να φουσκώνει, τραβάμε για λίγα δευτερόλεπτα το τηγάνι από τη φωτιά, για να μη σκάσει η ζύμη και βγει η γέμιση.
- Κάθε φορά που βάζουμε στο τηγάνι καινούργια πίτα, το αλείφουμε ξανά με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες ζεστές, περιχυμένες με λίγο μέλι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι, κανέλα και μπούκοβο σε όποιον συνδυασμό μάς αρέσει.