Οσομπούκο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι
Πεντανόστιμο
Μοσχαράκι οσομπούκο, μια Κυριακάτικη συνταγή για θεϊκό κότσι στην κατσαρόλα
Υλικά για Οσομπούκο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι
Για το οσομπούκο
- 4 φέτ. μικρές κότσι μοσχαρίσιο
- Λίγο αλεύρι
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 συσκ. πομοντόρια αποφλοιωμένα
- 1½ φλ. κόκκινο κρασί
- 3 φλ. ζωμό κρέατος
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο
- 1 συσκ. χοντρό μακαρόνι με τρύπα
- Κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
Για τη γαρνιτούρα
1 κλων. δεντρολίβανο
1 κλων. θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
2 γαρύφαλλα
Συνταγή για το Οσομπούκο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι
Για το οσομπούκο
- Για να κάνουμε το μοσχάρι οσομπούκο κοκκινιστό, ταμπονάρουμε πρώτα το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πανάρουμε στο αλεύρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε καλά το κρέας.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
- Τα αφήνουμε για 5′-6′ να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στην βάση της κατσαρόλας.
- Ρίχνουμε το μισό κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά δεμένα σε τουλπάνι.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά, το κρασί και το ζωμό καθώς και τις ντομάτες.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε πολύ χαμηλά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού.
Για τα μακαρόνια
- Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Τρίβουμε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Για το σερβίρισμα
- Γαρνίρουμε με το κρέας και την υπόλοιπη σάλτσα.
- Αν θέλουμε σερβίρουμε το οσομπούκο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού και συνοδεύουμε με πολέντα ή πουρέ.