Υλικά για παστίτσιο

  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 ταμπλέτα σπιτικός ζωμός για Βοδινό
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • ½ κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
  • 150 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Αλάτι - πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 4 φλ. ζεστό γάλα
  • 2 αυγά
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για παστίτσιο

  • Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι στη μισή ποσότητα από το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τον Knorr "Σπιτικό" ζωμό, το ντοματάκι, τη δάφνη, τον βασιλικό, το αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 25΄.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια στον μισό περίπου από τον προτεινόμενο χρόνο, τα τοποθετούμε στο ταψί που θα φτιάξουμε το παστίτσιο, το οποίο έχουμε αλείψει με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Για την μπεσαμέλ
  • Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι, προσέχοντας να μην σβολιάσει.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα χτυπώντας με το σύρμα.
  • Ρίχνουμε κατόπιν τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, και αφήνουμε την μπεσαμέλ να μαγειρευτεί και να σφίξει για 10΄, ανακατεύοντας συχνά.
  • Τέλος, προσθέτουμε το τυρί.
  • Σκεπάζουμε το περιεχόμενο του ταψιού με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45΄.