Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ
Με κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Μια λαχταριστή συνταγή για λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ
Υλικά για λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ
1 κιλό ΛαζάνιαΓια τον κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
3 Ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ. ζωμό λαχανικών ή νερό
2 Κόκκους μπαχάρι
1 Φύλλο δάφνης
1 στικ Κανέλας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
1000 γρ. γάλα φρέσκο
45 γρ. βούτυρο
2 πρέζες Μοσχοκάρυδο
2 Αυγά
60 γρ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ
Για τον κιμά• Σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Τον “σπάμε” με μια ξύλινη κουτάλα ή ένα πιρούνι.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
• Προσθέτουμε τις ντομάτες, τριμμένες, το ζωμό λαχανικών, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
• Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος αποσύρουμε από τη φωτιά, φροντίζοντας να μείνει αρκετή σάλτσα μαζί με τον κιμά.
Για την μπεσαμέλ
• Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο.
• Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε τμηματικά το γάλα και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μπεσαμέλ, ανακατεύουμε και μόλις η μπεσαμέλ είναι έτοιμη να πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για τα λαζάνια
• Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και στρώνουμε στη βάση μία στρώση λαζάνια.
• Απλώνουμε πάνω από τα λαζάνια τον κιμά.
• Επαναλαμβάνουμε τη στρώση λαζάνια - γέμιση, έως ότου τελειώσουν τα υλικά.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ πάνω από την τελευταία στρώση.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για 30 λεπτά.