Χταπόδι ξυδάτο: Eύκολη συνταγή για τον πιο ωραίο μεζέ
Με κόκκινο ξύδι
Το χταπόδι ξυδάτο είναι ο πιο εύκολος και νόστιμος μεζές της Σαρακοστής αλλά και του Καλοκαιριού που πλησιάζει
Υλικά για χταπόδι ξυδάτο
- 1300 γρ χταπόδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους πιπεριού
- 60 ml κρασί ροζέ ή λευκό
- 80 ml ελαιόλαδο
- 80 ml κόκκινο ξύδι
Συνταγή για χταπόδι ξυδάτο
- Πλένετε καλά το χταπόδι, να φύγει και η άμμος που συχνά συγκρατούν οι βεντούζες και καθαρίζετε την κουκούλα.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το βάζετε σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης και τα πιπέρια.
- Το αφήνουμε να κοκκινίσει, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, το σβήνουμε με το κρασί που το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Μειώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να βράσει με τα υγρά που θα κατεβάσει.
- Θα χρειαστεί 45 – 60 λεπτά, μέχρι να το τσιμπήσω και να είναι μαλακό.
- Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αφαιρώ το στόμα και τα μάτια, κόβω την κουκούλα και τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει.
- Αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το ξύδι και τα ρίχνω μέσα στο δοχείο.
- Το λαδόξυδο πρέπει να σκεπάζει το χταπόδι (αν χρειαστεί προσθέτω ίσες ποσότητες).
- Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
- Είναι έτοιμο, το σερβίρουμε μαζί με λίγο λαδόξυδο και φυσικά ρακί ή τσίπουρο.