Τέσσερα υπέροχα ορεκτικά για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης
Καλή όρεξη
Νόστιμες συνταγές για να συνοδεύσετε το μενού της Τσικνοπέμπτης
Ψητά κολοκυθάκια γεμιστά με πάστα ελιάς
Υλικά για 4-6 άτομα- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
- 1 βάζο πατέ ελιάς
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
- ½ κ.γ ψιλοκομμένο θυμάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- Στη σχάρα ή στο γκριλ ψήνουμε τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν και μόλις είναι έτοιμα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την πάστα ελιάς, και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την πάστα ελιάς, απλώνουμε σε κάθε φέτα από τα κολοκυθάκια και τυλίγουμε σε ρολάκια.
- Σερβίρουμε τα ρολάκια σε πιατέλα με λίγο κουκουνάρι και φρέσκα φύλλα μυρωδικών.
Πικάντικη σαλάτα παντζαριού
Υλικά για 4-6 άτομα- 500 γρ. τριμμένα παντζάρια
- 4-5 ψιλοκομμένα καυτερά πιπεράκια
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 3 κ.σ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια σαλατιέρα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Μπουγιουρντί με μανιτάρια
Υλικά για 4-6 άτομα- 400 γρ. μανιτάρια
- 250 γρ. ντοματίνια
- 3-4 καυτερά πιπεράκια
- 250 γρ. σκληρή φέτα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Αφού στραγγίξουμε καλά τα μανιτάρια, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα πιπεράκια, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Ακουμπάμε επάνω τη φέτα και ψήνουμε στο μπάρμπεκιου ή στο φούρνο για 30’ στους 200ο C.
- Σερβίρουμε το μπουγιουρντί καυτό.
Τζατζίκι
- 500 γραμ γιαούρτι
- 4 μεγάλες κουταλιές μαγιονέζα
- 1 μετριο αγγούρι τριμμένο ή δυο μικρά
- 1 καροτάκι τριμμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 κλωναράκια άνηθο
- λίγο αλατάκι
- και ένα σφηνάκι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Τρίβουμε στο ψιλό του τρίφτη το καρότο
- Καθαρίζουμε τις φύτρες από το σκόρδο και το ψιλοτρίβουμε.
- καθαρίζουμε το αγγούρι και το χοντροτρίβουμε
- Στύβουμε σφιχτά το καρότο και το αγγούρι να μην έχουν υγρά.
- Τα προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το σκόρδο το ελαιόλαδο και το αλατάκι.
- ψιλοκόβουμε λιγάκι άνηθο και τον προσθέτουμε και αυτόν μαζί με την μαγιονέζα στα υπόλοιπα υλικά.
- ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μας να ενωθούν και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν να το σερβίρουμε.