Υλικά για χαλβά σιμιγδαλένιο

(για 8 άτομα)
  • 1 φλ. λάδι (ελαιόλαδο, ή καλύτερα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό ΚΑΖΑΖΗΣ
  • 3 φλ. ζάχαρη (ή λιγότερο, ανάλογα με τη γεύση σας)
  • 4 φλ. νερό
  • 2 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 λωρίδα φλούδα πορτοκαλιού (το πορτοκαλί μέρος μόνο)
  • 1 λωρίδα φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο)
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  • ½ φλ. ψιλά σταφιδάκια
  • 2/3 φλ. αμύγδαλα (βρασμένα και ασπρισμένα)

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο

  • Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  • Τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο για να μην μαυρίσουν και ύστερα τα αλέθετε στο πολυμίξερ, ή το μπλέντερ (ή τα κοπανίζετε) μόλις για να τα χοντροκόψετε.
  • Τα κρατάτε στην άκρη.

Ετοιμάζετε το σιρόπι
  • Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά το νερό σε ένα κατσαρόλι, μαζί με τη ζάχαρη, τα ξυλαράκια κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα γαρίφαλα και τα ανακατεύετε μέχρι να κοχλάσουν.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το σιρόπι χωρίς να το ανακατεύετε καθόλου, για 5 λεπτά.
  • Το κρατάτε στην άκρη.
Χαλβάς

  • Βάζετε σε μια βαριά μέτρια κατσαρόλα (καλύτερα αντικολλητική), το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια/δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί, προσθέτετε το σιμιγδάλι.
  • Το ανακατεύετε συχνά με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει το σιμιγδάλι να «κοχλάζει».
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς το σιμιγδάλι, μέχρι να ροδίσει καλά, για 15 περίπου λεπτά.
  • Χρειάζεται υπομονή, όμως ο καλός χαλβάς είναι ρόδινος και όχι ξασπρισμένος και το σιμιγδάλι όταν ροδίσει παίρνει ωραίο άρωμα.
  • Ανακατεύετε μέσα την κανέλα, τα αμύγδαλα και τα σταφιδάκια και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Βγάζετε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα το ξυλαράκι κανέλας, τις φλούδες και τα γαρίφαλα.
  • Πολύ προσεχτικά προσθέτετε σιγά-σιγά το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
  • Επιστρέφετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για μερικά λεπτά.
  • Το μίγμα είναι έτοιμο όταν το σιρόπι απορροφηθεί, πήξει και ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το χαλβά να καταλαγιάσει για 15 λεπτά.
  • Στο μεταξύ, λαδώνετε ελαφρά μια όμορφη φόρμα και μεταφέρετε μέσα τον χαλβά.
  • Τον συμπιέζετε ελαφρά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και τον αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα πριν τον ξεφορμάρετε. Τον σερβίρετε κρύο.