Λαγάνα παραδοσιακή: Η πιο εύκολη συνταγή
Λαχταριστή λαγάνα
Το πιο νόστιμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας είναι η λαγάνα η παραδοσιακή
Υλικά για λαγάνα παραδοσιακή
Υλικά για τη ζύμη- 500 γρ.αλεύρι σκληρό Νο 1
- 300 γρ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γρ.μαγιά ξηρή
- 1πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 10 γρ.αλάτι
- 2 κ.σ.ελαιόλαδο
Υλικά για άλειμμα
- 2 κ.σ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ.ζάχαρη κρυσταλλική
- -σουσάμι
Συνταγή για λαγάνα παραδοσιακή
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό με την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Όταν περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 7-8 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε αργά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας και την καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Την αφήνουμε εκεί να διπλασιαστεί για 1:30 ώρα.
- Έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 2 κομμάτια.
- Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη, ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγο αλεύρι, σχηματίζοντας λαγάνες που να μην ξεπερνούν το μέγεθος των ταψιών.
- Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Κατόπιν περιμένουμε άλλα 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
- Μετά τα 20 λεπτά τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας, τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C.