Ριζότο με γαρίδες
Με παρμεζάνα
Πώς θα φτιάξετε ένα υπέροχο ριζότο με γαρίδες και παρμεζάνα
Υλικά για ριζότο με γαρίδες
(για 4 άτομα)- ½ κιλό μεγάλες, ώμές (γκρίζες) γαρίδες
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ κοφτό κουταλάκι πάπρικα
- 2 λίτρα (8 φλ.) ζωμός κότας, ή λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με 2 κύβους-καλύτερα χωρίς αλάτι)
- 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φλ. ρύζι για ριζότο
- ½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
- 1 ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
- ½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός + επιπλέον για γαρνίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για ριζότο με γαρίδες
- Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας πάνω τις ουρίτσες, και χαράζετε την πλάτη τους με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού για να αφαιρέσετε τη μαύρη φλέβα από μέσα.
- Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί.
- Τις βάζετε σε ένα μπολ, τις ραντίζετε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με την πάπρικα και αλατοπίπερο και τις ανακατεύετε να πιάσουν καλά, παντού.
- Τις απλώνετε σε ένα ταψί και τις κρατάτε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C.
- Ζεσταίνετε το ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι, ή άβαθη πλατύστομη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά.
- Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πιάσει λάδι και κρεμμύδι παντού.
- Το περιχύνετε με το κρασί και το βράζετε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού, για να ξεκολλήσει ότι τυχόν έμεινε εκεί.
- Όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί, αρχίζετε να προσθέτετε ζωμό με μια κουτάλα, 1 κουτάλα κάθε φορά και περιμένετε να απορροφηθεί όλος πριν βάλετε άλλο.
- Συνεχίζετε νε προσθέτετε κουτάλα-κουτάλα τον ζωμό και όταν έχετε βάλει τα 3/4 του περίπου, αρχίζετε να ελέγχετε κατά πόσον έχει μαλακώσει αρκετά (το ρύζι πρέπει να είναι al dente, να το βρίσκει λίγο το δόντι, όχι όμως ωμό).
- Η διαδικασία παίρνει 18-20 περίπου λεπτά.
- Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, βάζετε το ταψί με τις γαρίδες στο φούρνο και τις ψήνετε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να γίνουν ρος και μόλις να κουλουριαστούν.
- Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα την παρμεζάνα και το μαϊντανό.
- Ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε βάζοντας από πάνω τις γαρίδες, γαρνιρισμένο με λίγο επιπλέον μαϊντανό.