Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη
Με φύλλα κρούστας
Μια υπέροχη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα για την περίοδο της Σαρακοστής
Υλικά για πορτοκαλόπιτα
για το σιρόπι- 400 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. Νερό
- 1 στικ Κανέλας
- 450 γρ. Φύλλα κρούστας
- 200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. Ηλιέλαιο
- 400 γρ. Χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. Σόδα μαγειρική
- 1 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
- 2 Πορτοκάλια (ξύσμα)
- 2 κ.σ. Ηλιέλαιο για άλειμμα
• Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
• Αφαιρούμε το στικ κανέλας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Συνταγή για την πορτοκαλόπιτα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις.• Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες, τα ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, όσο ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομμένα φύλλα στο μείγμα και ανακατεύουμε να απορροφήσουν την υγρασία.
• Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου 33x23 εκ. και απλώνουμε το μείγμα.
• Ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για 55 λεπτά.
• Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι όσο είναι καυτό.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
• Σερβίρουμε.