Χταπόδι γιουβέτσι με τοματίνια και ελιές
Με σκορδάκι σε φέτες
Λατρεμένο χταποδάκι γιουβέτσι, μια υπέροχη συνταγή για τη νηστεία
Υλικά για χταπόδι γιουβέτσι με τοματίνια και ελιές
- 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μερίδες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. πιπεριά κόκκινη, σε μικρά καρέ
- 10 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 5 γρ. σκόρδο, σε φέτες
- 300 γρ. ντοματίνια, σε χοντρές ροδέλες
- 600 γρ. νερό
- 20 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη, κομμένη
- 20 γρ. ελιές καλαμών, σε φιλέτα
- 10 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο, αλάτι
Συνταγή για χταπόδι γιουβέτσι με τοματίνια και ελιές
- Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, αλατίζουμε και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για 2-3 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε την τσίλι πιπεριά, το σκόρδο και μόλις μυρίσει το σκόρδο προσθέτουμε τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
- Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέγιστο και προσθέτουμε το νερό.
- Μόλις το νερό έρθει σε βρασμό, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο ώστε το φαγητό να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει, για 15-20 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, επαναφέρουμε το χταπόδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται και σερβίρουμε.