Παραδοσιακή λαγάνα με προζύμι
Με σκληρό αλεύρι
Πως θα φτιάξετε την πιο νόστιμη λαγάνα, πασπαλισμένη με μπόλικο σουσάμι
Υλικά για παραδοσιακή λαγάνα με προζύμι
- 40 γρ νωπή μαγιά
- 500 ml νερό
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 800 γρ κίτρινο, σκληρό αλεύρι για ψωμί
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Σουσάμι και χοντρό αλάτι
Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα με προζύμι
- Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 γρ από το αλεύρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο νερό (καλό είναι να μην είναι κρύο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Προσθέτουμε και την μαγιά που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε να ενωθούν.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ½ ώρα περίπου.
- Παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε για λίγο με λαδωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Χωρίζουμε σε δύο μέρη και βάζουμε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα
- Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο 2 εκατοστών περίπου.
- Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα και σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνοντας για 40 λεπτά να φουσκώσει και πάλι
- Ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μπόλι σουσάμι και χοντρό αλάτι
- Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και βάζουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.