Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η παραδοσιακή συνταγή
Από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά
Υλικά για μπακαλιάρο σκορδαλιά
- 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο
- αλεύρι
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- για τη σκορδαλιά 5-10 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
- ξίδι, αλάτι
Υλικά για μπακαλιάρος σκορδαλιά
- Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
- Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
- Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι.
- Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ.
- Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή.
- Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Για το κουρκούτι
- Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι.
- Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.