Παραδοσιακή συνταγή για λεμόνι γλυκό
Γλυκό του κουταλιού
Ένα από τα πιο ωραία γλυκά του κουταλιού είναι και το λεμόνι
Υλικά για λεμόνι γλυκό
- 2 κιλά ακέρωτα λεμόνια
- 1 1⁄2 κιλό ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Συνταγή για λεμόνι γλυκό
- Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού λεμόνι, πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα ξύνουμε ελαφρά με τον ψιλό τρίφτη, να φύγει η εξωτερική τους επιφάνεια.
- Κόβουμε τις δύο άκρες με ένα μαχαίρι και χαράζουμε κάθετα τις φλούδες του κάθε λεμονιού.
- Τις αφαιρούμε όπως στα πορτοκάλια, προσεκτικά, να μην καταστραφούν.
- Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολάκια και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
- Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις αφήνουμε ένα 24ωρο να ξεπικρίσουν. Στη διάρκεια αυτή αλλάζουμε το νερό 2 φορές.
- Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν.
- Μόλις πάρουν μία βράση, πετάμε το πρώτο νερό.
- Ξαναβάζουμε για βράσιμο τις φλούδες με τις 3 κούπες νερό και μετά από 15 λεπτά τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.
- Δεν πετάμε το νερό.
- Βγάζουμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και ξαναρίχνουμε τις φλούδες μέσα στην κατσαρόλα. Θα κρατήσουν το σχήμα τους.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ξανατοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
- Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
- Αποσύρουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε το γλυκό έξω για ένα 24ωρο – δεν το βάζουμε αμέσως σε βάζα.
- Αν την επομένη δούμε ότι είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε λίγο νερό και του δίνουμε μία βράση. Διαφορετικά, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Αν πάλι δούμε ότι είναι πολύ αραιό, το βάζουμε να πάρει μία καλή βράση, χωρίς να προσθέσουμε νερό, πριν το βάλουμε σε βάζα.