Πώς να φτιάξετε σπιτικό μαντολάτο
Χειροποίητη συνταγή
Σπιτικό μαντολάτο με φιστίκια, λεμόνι και θυμάρι
Υλικά για σπιτικό μαντολάτο
- 150γρ. ανάλατα φιστίκια, καθαρισμένα
- 250γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 150γρ. μέλι
- 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 2 ασπράδια
- 1 λεμόνι, το ξύσμα
- 7 κουτ. σούπας θυμάρι, ξερό
Συνταγή για σπιτικό μαντολάτο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα φιστίκια.
- Βάζουμε στο φούρνο 6-8 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Toποθετούμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 100 ml νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το μέλι και τη γλυκόζη και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα 2 ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές.
- Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στη μαρέγκα, χτυπώντας συνέχεια σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να «δέσει» το μίγμα. Προσθέτουμε τα φιστίκια, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί μήκους 23 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα και επάνω ρίχνουμε μια στρώση από το μίγμα. Απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
- Αφήνουμε μια νύχτα να σταθεροποιηθεί.
- Την επόμενη ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
- Μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές κουτί μέχρι μια εβδομάδα.