Νηστίσιμη χταποδόπιτα Κεφαλονιάς
Λαχταριστή πίτα
Η νησιώτικη παραδοσιακή κουζίνα των Επτανήσων
Υλικά για νηστίσιμη χταποδόπιτα Κεφαλονιάς
Για το σπιτικό φύλλο- 350 γρ. αλεύρι δυνατό
- 30 ml ελαιόλαδο, και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
- 140 ml νερό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- Νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
- 1200 γρ. χταπόδι
- 100 γρ. ρύζι, Καρολίνα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
- 1 κ.σ. μαντζουράνα, αποξηραμένη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 150 γρ. σάλτσα τομάτας
- 2 κ κ.σ. ξύδι
- 1 δαφνόφυλλο
- 50 ml ελαιόλαδο
- Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι
Συνταγή για νηστίσιμη χταποδόπιτα Κεφαλονιάς
Το σπιτικό φύλλο- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
- Βάζουμε το χταπόδι με το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα, σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει.
- Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5’.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα, 250ml νερό, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, χυμό και ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε για 5' και αποσύρουμε.
- Αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ισόποσα ζυμαράκια, πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα ταψί 28-30 εκ.
- Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. .
- Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα 2 υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο.
- Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60' στους 180ο C.