Νηστίσιμα ροξάκια σιροπιαστά
Σαν της μαμάς
Μια υπέροχη συνταγή που δίνει τα πιο αφράτα, γευστικά και λαχταριστά γλυκά
Υλικά για νηστίσιμα ροξάκια σιροπιαστά
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 κύβος νωπή μαγιά
- 1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
- 3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
- 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 3,5 φλιτζ. νερό
- 4 φλιτζ. ζάχαρη
Συνταγή για νηστίσιμα ροξάκια σιροπιαστά
- Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 1 φλιτζ. χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ καλυμμένο με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά.
- Κατόπιν προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε.
- Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Ρίχνουμε το μείγμα υγρών σε δύο μπωλ.
- Ισομοιράζουμε στα μπολ το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Στο ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τις ζύμες να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια πλάστη τη λευκή ζύμη σε δύο μακρόστενα φύλλα.
- Πλάθουμε τη σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκι, το κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης.
- Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά.
- Αραδιάζουμε τα ρολά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι:
- σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
- Αφού ξεφουρνίσουμε τα γλυκά, σιροπιάζουμε τα καυτά ροξάκια με το κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.
- Τα ροξάκια διατηρούνται εκτός ψυγείου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4-5 μέρες.