Νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι
Χωρίς γάλα και αυγά
Αυτό το νηστίσιμο τσουρέκι δεν υστερεί σε τίποτα από το κανονικό τσουρέκι
Υλικά για νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι
- 2 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
- 1 φλ. νερό χλιαρό στους 30οC
- 1 +1/4 φλιτζ. και 1 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- 1 κ.γλ. βανίλια
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. σπορέλαιο
- 500 ml. χυμός πορτοκαλιού
- 1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 3 κ.σ. μέλι
Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι
- Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
- Μετά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε το μείγμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για άλλα 15-20 λεπτά κοντά σε ζεστό σημείο.
- Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι για τσουρέκια με τη μαγιά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι για τσουρέκια. Σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε με το χέρι.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
- Μετά τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε, κοτσίδα, στρογγυλά κλπ.
- Τα αφήνουμε σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά.
- Τα αλείφουμε με ένα μείγμα από μέλι με λίγο χλιαρό νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.