Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο- Κι όμως υπάρχει και είναι υπέροχο
Ατομικό γαλακτομπούρεκο
Ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο χωρίς γαλακτοκομικά και αυγά
Υλικά για γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο
- 5 φύλλα Βηρυτού
- 200 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
- 450 ml (2 + 1/4 κούπας) νερό
- 550 γρ. (2 + 3/4 κούπας) ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα σόγιας
- 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
- 100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
- 100 ml (1/2 κούπα) νερό, κρύο
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Συνταγή για γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο
Σιρόπι- Για να ετοιμάσουμε το ατομικό, νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, και το αποσύρουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Νηστίσιμη κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σόγιας και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Μόλις βράσει το γάλα σόγιας και αρχίσει να φουσκώνει, αδειάζουμε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει και να κοχλάσει η κρέμα.
- Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει πέτσα.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για περίπου 1 ώρα.
Ρολά
- Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας 1 φύλλο, το αλείφουμε ελαφρώς με μαργαρίνη και το χωρίζουμε σε έξι κομμάτια ως εξής: Πρώτα το κόβουμε σε 3 λωρίδες, κάθετα προς τη μεγάλη πλευρά του, και έπειτα στη μέση, παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά.
- Απλώνουμε 2 κουτ. σούπας στην άκρη από κάθε κομμάτι φύλλου.
- Γυρνάμε την άκρη του φύλλου προς τα μέσα, μαζί με τη γέμιση, σαν να τυλίγουμε μια φλογέρα.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη το σημείο του φύλλου που γυρίσαμε.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο πλαϊνές πλευρές του φύλλου, έτσι ώστε η μία να καλύψει την άλλη και να φτιάξουμε ένα πακετάκι.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη τα πακετάκια και τυλίγουμε το καθένα σε ρολάκι.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τοποθετούμε τα ρολάκια στο ταψί, το ένα κολλητά στο άλλο, στη σειρά, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
- Τα αλείφουμε γενναιόδωρα με μαργαρίνη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 50-60 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω σε κάθε γαλακτομπούρεκο.
- Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι.