Από διατροφικής πλευράς η νηστεία σημαίνει κάθετη μείωση κορεσμένων λιπών, τα οποία βρίσκει κανείς στα ζωϊκής προέλευσης τρόφιμα. Σε αυτά τα κορεσμένα λίπη αποδίδονται αποδεδειγμένα πλήθως καρδιαγγειακών νοσημάτων και διάφορες μορφές καρκίνου.

Από την άλλη τα άτομα που χρησιμοποιούν κυρίως ελαιόλαδο σαν λιπαρή ύλη για τα μαγειρευτά φαγητά τους, έχουν αυξημένη την καλή χοληστερόλη HDL. Στην προστασία της καρδιακής λειτουργίας συμβάλλουν εκτός από το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ που περιέχεται στο ελαιόλαδο και τα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη που περιέχονται σε άλλα νηστίσιμα φαγητά. Κάποια από αυτά είναι το ταχίνι, ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

Τι τρώμε στην διάρκεια της νηστείας

Όταν νηστεύουμε καλό είναι να καταναλώνουμε μαγειρευτά φαγητά με υλικά από όσπρια, πατάτες, θαλασσινά. Ακόμα συνιστάται η κατανάλωση ψωμιού, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα νηστίσιμα επιδόρπια, όπως είναι τα καλτσούνια και ο χαλβάς.

Στην διάρκεια της νηστείας μπορείτε να συνοδεύετε το φαγητό σας με λίγο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο που είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Επίσης, συνιστάται και η με μέτρο κατανάλωση μπίρας, η οποία αποτελεί εναλλακτική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε περιόδους που το καθημερινό μενού δεν περιλαμβάνει παραδοσιακές πηγές όπως είναι το κρέας ή τα γαλακτοκομικά.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να αποφεύγετε το κρέας, τα αβγά, το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα τυροκομικά προϊόντα, ενώ η θρησκευτική παράδοση επιβάλει και την αποχή από λάδι.

Η πιο δυναμωτική συνταγή της νηστείας - Σουπιές με σπανάκι και ρύζι της Αργυρώς

Υλικά 
  • 3 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές (600-700 γραμ)
  • 1 kg σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1 λεμόνι μεγάλο (το χυμό του)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Προαιρετικά
  • 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη) ή 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
Συνταγή
  • Οι σουπιές με σπανάκι και ρύζι, γίνονται κλασικά λεμονάτες αλλά μπορούν να γίνουν και κοκκινιστές με ντομάτα.
  • Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές για 4 με 5 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο.
  • Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά και προσθέτουμε το σπανάκι.
  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Στο τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Στύβουμε το χυμό ενός λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
  • Βράζουμε 1 με 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι κι αφήνουμε το σπανακόρυζο με τις σουπιές να σταθεί για 10 λεπτά να μελώσει.