Σαρακοστή: Νηστίσιμα πατατοπιτάκια
Με πράσο και κρεμμυδάκι
Τα πατατοπιτάκια όταν γίνονται χωρίς αυγά και τυριά είναι ένα υπέροχο σνακ για τη Σαρακοστή
Υλικά για νηστίσιμα πατατοπιτάκια
Για τη ζύμη:- 1 φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κιλό αλεύρι και λίγο περισσότερο
- ½ λίτρο φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 150 γραμ. ηλιέλαιο
- 80 γραμ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 6 πατάτες βρασμένες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- Λίγο πιπέρι
Συνταγή για νηστίσιμα πατατοπιτάκια
- Σε λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, την μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες με το πιρούνι.
- Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο και στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι μας ή με τον πλάστη σαν πιατάκι του καφέ.
- Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και φέρνουμε τη ζύμη από τις τρεις μεριές του κύκλου προς το κέντρο δημιουργώντας ένα τριγωνάκι.
- Το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε το μέρος που κλείνουμε να ακουμπά στο ταψί, που το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Τρυπάμε τα πατατοπιτάκια μας με οδοντογλυφίδα σε 3 σημεία και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄λεπτά της ώρας.