Πεντανόστιμο ραβανί νηστίσιμο
Ιδανικό επιδόρπιο
Ένα υπέροχα σιροπιασμένο ραβανί, αρωματισμένο με πορτοκάλι
Υλικά για ραβανί νηστίσιμο
- 220 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
- 220 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 250 ml ανθρακούχο νερό (σόδα)
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 60 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 80 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
- 12-14 αμύγδαλα λευκά ολόκληρα (προαιρετικά)
- 360 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 φέτα πορτοκαλιού
Συνταγή για ραβανί νηστίσιμο
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το ραβανί.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το Σιμιγδάλι Ψιλό, το Σιμιγδάλι Χονδρό, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα του ενός πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού σε ποτήρι και όταν αφρίσει το ρίχνουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε και το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί (μήκους 20-25 εκ.).
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί, για περίπου 20 λεπτά, όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Εάν θέλουμε, πιέζουμε ελαφρά τα ολόκληρα αμύγδαλα ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.
- Ψήνουμε το ραβανί για 30 λεπτά στους 170°C στον αέρα, μέχρι να χρυσίσει.
- Όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε με κουτάλα για σούπα το κρύο σιρόπι, σταδιακά, σε όλη την επιφάνεια.
- Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να πάρει όλο το σιρόπι.
- Ιδανικά το σερβίρουμε μετά από λίγες ώρες, κόβοντάς το σε κομμάτια.