Πως θα φτιάξετε εύκολα τσουρέκια χωρίς γλουτένη
Με πρόβειο βούτυρο
Τα τσουρέκια χωρίς γλουτένη είναι αφράτα, νόστιμα και μοσχοβολάνε μαστίχα και μαχλέπι
Υλικά για τσουρέκια χωρίς γλουτένη
- 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 175 Ml χλιαρό γάλα (40oC)
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 50 γρ. πρόβειο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/3 κ.γ. μαχλέπι
- 1/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
Υλικά για το ψήσιμο
- 1 αυγό
- Λίγο νερό
- 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Συνταγή για τσουρέκια χωρίς γλουτένη
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να χλιαρίνει (όχι όμως να κρυώσει).
- Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.
- Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και το αλάτι και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη.
- Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε το 1/3 της ζύμης.
- Ζυμώνουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
- Πλάθουμε σε σχήματα της προτίμησής μας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
- Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξαναφουσκώσουν.
- Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.