Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Το απόλυτο φαγητό για το Πάσχα
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα σας προτείνουμε μια υπέροχη συνταγή για το παραδοσιακό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Υλικά για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
- 3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
- 4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
- 1.5 – 2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
- 4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
- 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
- 150 ml λευκό κρασί
- 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 κ.γ. θυμάρι ή ακόμη καλύτερα 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
- 3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα.
- Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
- Το ψήσιμο σε αέρα απάγει τους υδρατμούς καλύτερα και έτσι στο τέλος του ψησίματος μένει μόνο λάδι, χωρίς περιττά υγρά και αυτό επιτρέπει στις πατάτες να ξεροψηθούν απ’ έξω, αντί να έιναι σα βραστές.
- Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή.
- Τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί, αφήστε τες με τη φλούδα, θα ψηθούν καλύτερα και θα την αφαιρέσετε στο πιάτο σας.
Προσθέτετε τα βασικά υλικά στο ταψί
- Βάζετε τις πατάτες στο ταψί.
- Ακουμπάτε από πάνω τα κομμάτια του αρνιού.
- Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν.
- Το υπόλοιπο αλατοπίπερο και μουστάρδα τα ρίχνετε στις πατάτες.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε (δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι) και τελευταίο το λάδι.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΝΕΡΟ, δεν χρειάζεται, θα χαλάσει τις πατάτες, θα τις κάνει νερόβραστες και πλαδαρές.