Χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες
Το χταπόδι της νηστείας
H νοστιμιά αυτού του πιάτου αξίζει την αναμονή για να σιγοψηθεί το χταπόδι με τις ελαφρώς λιωμένες πατάτες
Υλικά για χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες
- 1 χταπόδι 1½ κιλό (περίπου)
- 1/3 φλιτζανιού μαυροδάφνη
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι μαύρο
- 3 λεπτές φέτες πορτοκαλιού (με τη φλούδα)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 4 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, κομμένες στα 2
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες
- Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι και το στραγγίζετε καλά.
- Το βάζετε σε μια λεκάνη και το περιχύνετε με τη μαυροδάφνη.
- Αφήνετε να “σταθεί” για 30 λεπτά, γυρίζοντάς το ενδιάμεσα.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στρώνετε μια λαδόκολλα στον πάγκο και τοποθετείτε το χταπόδι στη μια άκρη.
- Σκορπάτε από πάνω τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.
- Τοποθετείτε το σκόρδο και τις φέτες πορτοκαλιού από πάνω και περιχύνετε το χταπόδι με τη μαυροδάφνη που έμεινε στη λεκάνη και το ελαιόλαδο.
- Διπλώνετε το χταπόδι στη λαδόκολλα έτσι όπως θα τυλίγατε ντολμάδες και βάζετε το πακέτο σε ταψί.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το χταπόδι για 1½-2 ώρες.
- Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένο, μπήγετε ένα μυτερό μαχαίρι από πάνω και μέσα στη λαδόκολλα για να τσιμπήσετε το χταπόδι.
- Αν τραβιέται εύκολα το μαχαίρι, τότε είναι έτοιμο.
- Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ανοίγετε τη λαδόκολλα μέσα σε βαθύ σκεύος για να κρατήσετε το ζωμό.
- Βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια.
- Στραγγίζετε και χύνετε το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα.
- Αν είναι λιγότερο από ένα φλιτζάνι, τότε προσθέτετε λίγη μαυροδάφνη επιπλέον.
- Βάζετε τη σάλτσα στη φωτιά και την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).
- Στο μεταξύ βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε.
- Τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις λιώνετε ελαφρώς με ένα πιρούνι, χωρίς όμως να γίνουν πουρές.
- Τις πασπαλίζετε με το μαϊντανό και περιχύνετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο.
- Σερβίρονται με το χταπόδι και τη σάλτσα μαυροδάφνης.