Νηστίσιμη θεσσαλική λαχανόπιτα
Η νηστεία θέλει φαντασία
Παραδοσιακή συνταγή σπανακόπιτας με χωριάτικο φύλλο, φρέσκο σπανάκι και μυρωδικά
Υλικά για νηστίσιμη θεσσαλική λαχανόπιτα
- 10 έτοιμα χωριάτικα φύλλα του εμπορίου
- 500 γρ. αφράτο λευκό λάχανο, λεπτοκομμένο
- 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε μέτριες φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
- 1 μάτσο σέσκουλα, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
- 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και λεπτοκομμένο
- 2 ματσάκια τσουκνίδες, καθαρισμένες (προσοχή, χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, για να αποφύγουμε το οίδημα και τον κνησμό που προκαλούν τα χνουδωτά φυλλαράκια τους) και χοντροκομμένες
- 1 μάτσο μυρώνια, χοντροκομμένα
- 1 μάτσο καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
- 1 μάτσο μάραθος, λεπτοκομμένος
- 1 μάτσο άνηθος, λεπτοκομμένος
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, λεπτοκομμένος
- 1/2 μάτσο δυόσμος, λεπτοκομμένος
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για νηστίσιμη θεσσαλική λαχανόπιτα
- Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη θεσσαλική πίτα «λαχανιά» σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το λάχανο και το πράσο και το βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε τα σέσκουλα, το σπανάκι, τις τσουκνίδες, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι τα χόρτα να βγάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. με λίγο από το υπόλοιπο λάδι και απλώνουμε τα μισά χωριάτικα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, λαδώνοντάς τα καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδώνοντάς τα καλά το καθένα ξεχωριστά.
- Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, περιμετρικά, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
- Λαδώνουμε καλά και την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Την ξεφουρνίζουμε και αμέσως τη χαράζουμε σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι, για να φύγει ο ατμός και η υγρασία των χόρτων και να παραμείνει το φύλλο τραγανό.