Εύκολο σπιτικό τσουρέκι
Παραδοσιακή συνταγή
Φτιάξτε μοσχομυριστά σπιτικά τσουρέκια από τα χεράκια σας
Υλικά για σπιτικό τσουρέκι
- 100 γρ.βούτυρο
- 350 γρ.γάλα
- 200 γρ.ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαστίχα (τη θρυμματίζουμε με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη)
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 2 αυγά
- 1 κρόκο
- 3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
- 800 γρ. σκληρό αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
- αμύγδαλο φιλέ
Συνταγή για σπιτικό τσουρέκι
- Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά.
- Έπειτα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαγιά και τη μαστίχα.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα βάζουμε στο μπολ.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι (προαιρετικά το έχουμε κοσκινίσει) και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
- Στη συνέχεια αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα μέσα στο μπολ να φουσκώσει.
- Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε 1 λαδόκολλα και πλάθουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες.
- Χωρίζουμε σε τρία κομμάτια την κάθε μπάλα και κάνουμε πλεξίδες. Έτσι σχηματίζονται 2 τσουρέκια.
- Αν πάλι προτιμάτε μπορείτε να φτιάξετε και ατομικά τσουρεκάκια, αντί για 2 μεγάλα οικογενειακά.
- Αφού τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα τα αφήνουμε άλλη μια ώρα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μαζί με μια κουταλιά της σούπας γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για 25 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρώμα.