Μελιτζάνες με πικάντικη φάβα
Με σκόρδο
Συνταγή για μελιτζάνες με πικάντικη φάβα με ινδική πάντα κόκκινης σάλτσας
Υλικά για μελιτζάνες με πικάντικη φάβα
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 5-6 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές ινδική πάστα κόκκινης σάλτσας
- 2-3 κουταλιές ηλιέλαιο
- 500 γρ. κίτρινες φακές
- 1 κύβο λαχανικών
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5 εκατοστά τζίντζερ
- 75γρ. πιπεριές ψητές Φλωρίνης σε βαζάκι
- 1 κουτάλι πάπρικα
- 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- 2 κουταλάκια γκαράμ μασάλα
- 1 κουταλάκι τουρμερίκ
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές ηλιέλαιο
- 2 κουταλιές πάστα ντομάτας
- 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
- 1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο
- 2 κουταλάκια σπόρους κύμινου
- 2 κουταλάκια σπόρους κόλιανδρου
- 1 κουταλάκι σπόρους μαύρου πιπεριού
Συνταγή για μελιτζάνες με πικάντικη φάβα
- Φτιάχνετε την ινδική πάστα
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τους σπόρους κύμινου με τους σπόρους κόλιανδρου και το μαύρο πιπέρι, μέχρι τα μπαχαρικά να σκουρύνουν λίγο και να μυρίσουν.
- Τους βάζετε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για την πάστα roganjosh.
- Αλέθετε μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
- Τη βάζετε σε βαζάκι στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια 2-3 εκατοστών και τις βάζετε σε ταψί φούρνου μαζί με τα κρεμμύδια, σκόρδο και τζίντζερ.
- Προσθέτετε το ηλιέλαιο και 4 κουταλιές από την ινδική πάστα.
- Ανακατεύετε καλά να πάει παντού.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι οι μελιτζάνες να ψηθούν.
- Βάζετε τις μισές μελιτζάνες που ψήσατε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Τις άλλες μισές τις διατηρείτε ζεστές μέχρι να σερβίρετε.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα τις φακές, 2 λίτρα νερό και τον κύβο λαχανικών.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοψήνετε το φαγητό 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου μέχρι οι φακές να είναι σχεδόν λιωμένες.
- Αν δείτε ότι τραβούν όλο το νερό, προσθέτετε λίγο αλλά προσέξετε να μη γίνουν νερουλές.
- Βάζετε τις φακές σε ένα πιάτο και σκορπίζετε πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Σερβίρετε με ρύζι και παπαντάμ.