Γαρδουμπάκια: Το μικρό κοκορέτσι που ξετρελαίνει τους καλοφαγάδες
Η παραδοσιακή συνταγή
Μια συνταγή για ονειρικά γαρδουμπάκια που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας το Πάσχα
Υλικά για γαρδουμπάκια
- 1 αρνίσια συκωταριά βάρους περίπου 1 κιλού (συκώτι, πνευμόνια και γλυκάδια)
- 1 μεγαλούτσικο κομμάτι μπόλια (σκέπη) ή 2 μικρότερα, αρκετή πάντως για να τυλίξουμε 6-8 γαρδουμπάκια
- 1 αντεριά, καλά καθαρισμένη*
- 3 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
Συνταγή για γαρδουμπάκια
- Πλένουμε τη συκωταριά, την κόβουμε σε λωρίδες μήκους 8-10 εκ. και πάχους 1 εκ. και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το σκόρδο, το ξύσμα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι άφθονο και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ και μαρινάρουμε τη συκωταριά στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Παίρνουμε 3-4 λωρίδες από τη συκωταριά, από ανάμεικτα κομμάτια, και τις κρατάμε σφιχτά τη μία δίπλα στην άλλη, σαν ματσάκι.
- Τις τυλίγουμε με ένα κομμάτι μπόλια (κόβουμε την μπόλια στις διαστάσεις που θέλουμε), σαν ντολμαδάκι.
- Στη συνέχεια κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντεριάς και με αυτό δένουμε το πακετάκι στη μέση με κόμπο, αρκετά σφιχτά, αλλά προσεκτικά για να μη σχιστεί.
- Έτσι, σταθεροποιούμε το ματσάκι και τώρα το τυλίγουμε ολόκληρο, απ’ άκρη σ’ άκρη, με την αντεριά.
- Μόλις το τυλίξουμε όλο, κόβουμε την αντεριά, αφήνοντάς τη λίγο μακριά, ώστε να την περάσουμε μέσα από το τύλιγμα και να τη σταθεροποιήσουμε με έναν κόμπο.
- Το γαρδουμπάκι είναι έτοιμο.
- Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και άλλα γαρδουμπάκια, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Συνολικά βγαίνουν περίπου 6-8 κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε τα γαρδουμπάκια σε ένα βαθύ ταψί και τα περιχύνουμε με το λάδι, τον χυμό λεμονιού και νερό που να τα καλύψει μέχρι τη μέση.
- Ρίχνουμε και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε τα γαρδουμπάκια για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Προσοχή, γιατί αρπάζουν εύκολα.
- Σερβίρουμε τα γαρδουμπάκια ζεστά.