Αρνάκι στη γάστρα με χυλοπίτες
Με γλυκιά πάπρικα
Μια ωραία συνταγή για το Πάσχα με το αρνάκι να παίρνει άλλο ρόλο από το ψητό στο φούρνο
Υλικά για αρνάκι στη γάστρα με χυλοπίτες
- 500 γρ. Χυλοπίτες χωριάτικες, μακριές
- 1 κιλό και 200 γρ. Αρνί κομμένο σε μέτριες μερίδες
- 1 Καρότο μεσαίο
- 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο
- 3 Σκελίδες σκόρδο
- 1 Πιπεριά Φλωρίνης
- 100 γρ. Ελαιόλαδο
- 100 γρ. Λευκό κρασί
- 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. Ντομάτα κονκασέ
- 1 λίτρο Ζωμός
- 1 Ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. Μπαχάρι σε κόκκους
- 2 Φύλλα δάφνης
- 3 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 80 γρ. τυρί φέτα
Συνταγή για αρνάκι στη γάστρα με χυλοπίτες
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.• Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με μεγάλη βάση τα 2/3 από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τμηματικά τις μερίδες του αρνιού, τις σοτάρουμε, ώστε να τις θωρακίσουμε πολύ καλά και τις μεταφέρουμε για λίγο σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, το καρότο σε μικρούς κύβους, ανακατεύουμε και το σοτάρουμε για 3 λεπτά.
• Αφαιρούμε το κοτσάνι μαζί με τα σπόρια από την πιπέρια, την κόβουμε σε μέτριες λωρίδες, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
• Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
• Τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα τις μερίδες από το αρνί, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό, την πάπρικα, βάζουμε σε δίχτυ την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
• Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
• Μεταφέρουμε το αρνί μαζί με τα υγρά του στη γάστρα , ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 110-120 λεπτά.
• Προσθέτουμε τις χυλοπίτες στη γάστρα, την πιάνουμε με προσοχή και ανακατεύουμε το φαγητό κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
• Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για 12 λεπτά.
• Ανακατεύουμε τις χυλοπίτες, (προσθέτουμε, αν χρειαστεί, μισή κούπα νερό), σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
• Αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο το φαγητό μας, προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τις χυλοπίτες, από πάνω το αρνάκι και πασπαλίζουμε με λίγη θρυμματισμένη φέτα.