Νηστίσιμο τσουρέκι με εύκολο προζύμι
Με μαστίχα και μαχλέπι
Συνταγή για το πιο λαχταριστό νηστίσιμο τσουρέκι της Σαρακοστής
Υλικά για νηστίσιμο τσουρέκι
Για το προζύμι- 100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
- 9 γρ. μαγιά
- 15 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 5 γρ. ζάχαρη
- 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100-130 γρ. ζάχαρη
- 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 100 ml σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/4 κ.γ κακουλέ
- 1/4 κ.γ μαστίχα
- 1 κ.γ μέλι
- 50 ml νερό
- Αμύγδαλο φιλέ
Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι
Για το προζύμι- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.
Για το τσουρέκι
- Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Κάνουμε 3 ίσους κυλίνδρους και πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα.
- Αμέσως μετά, το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Καλύπτουμε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
- Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.
- Αφαιρούμε την πετσέτα από το τσουρέκι μας και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο.
- Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.