Πώς θα φτιάξετε το πιο λαχταριστό λαμπρόψωμο
Με μαγιά και σουσάμι
Το λαμπρόψωμο είναι πασχαλινό ψωμί, κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι, που το φτιάχνουμε τη Μεγάλη Πέμπτη και το κόβουμε τη βραδιά της Ανάστασης
Υλικά για λαμπρόψωμο
- 40 γρ. μαγιά νωπή
- 1/2 κούπα νερό, χλιαρό
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα, χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτή) αλάτι
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
Συνταγή για λαμπρόψωμο
- Για το αφράτο λαμπρόψωμο διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά.
- Προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.
- Τον αφήνουμε για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνουμε εκεί το γάλα, το ελαιόλαδο, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς.
- Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο και στη συνέχεια με τα χέρια, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά, προσθέτουμε νερό σιγά-σιγά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε μέγεθος).
- Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπαστούνια και στη συνέχεια σε απλή πλεξούδα, διπλώνοντας τα μπαστούνια στη μέση.
- Την κάθε πλεξούδα τη διπλώνουμε σε στρογγυλή κουλούρα και τη βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκ.
- Περνάμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 200° C και βάζουμε κατευθείαν μέσα τις κουλούρες, χωρίς προθέρμανση. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.