Πολίτικο τσουρέκι: Η πιο εύκολη συνταγή
Πεντανόστιμη συνταγή
Ένα λαχταριστό τσουρέκι με ίνες που θα σερβίρετε στο πασχαλινό τραπέζι
Υλικά για Πολίτικο τσουρέκι
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ- 250ml πλήρες γάλα, χλιαρό
- 12γρ.ξηρή μαγιά, με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
- 250γρ.φρέσκο βούτυρο κρύο και σε κυβάκια
- 850γρ.δυνατό αλεύρι σίτου
- 200γρ.ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
- Ξύσμα από 1πορτοκάλι
- 10γρ.μαχλέπι
- 5γρ.μαστίχα τριμμένη
- 10γρ.χοντρό αλάτι
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
- 1αυγό μέτριου μεγέθους ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο, για το άλειμμα
- νιφάδες αμυγδάλου για επικάλυψη
Συνταγή για Πολίτικο τσουρέκι
- Χρησιμοποιήστε 50ml γάλα και ανακατέψτε με την ξηρή μαγιά και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κι έπειτα αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Παράλληλα, προσθέτετε τους κύβους βουτύρου στο αλεύρι τρίβοντας με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά.
- Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
- Ανακατεύετε τα χτυπημένα αυγά με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, ρίχνετε το μείγμα γάλακτος και αυγών στο μείγμα αλευριού και βουτύρου και το ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βγάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε έξι μπαλάκια ζύμης ομοιόμορφου μεγέθους, περίπου 260 γρ. το καθένα.
- Ζυμώνετε κάθε μπαλάκι ζύμης σε σχήμα λουκάνικου.
- Παίρνετε 3 κομμάτια και τα πλέκετε από το κέντρο και από τις δύο πλευρές.
- Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κομμάτια ώστε να έχουμε 2 πλεκτά ψωμάκια.
- Τοποθετείτε το κάθε τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αφήνετε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
- Αλείφετε με χτυπημένο αυγό δύο φορές και πασπαλίζετε με νιφάδες αμυγδάλου.
- Ψήνετε στους 200C/180C αέρα/αέριο, βαθμίδα 6, για περίπου 25 λεπτά.
- Όταν ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το σερβίρετε.