Τσουρέκι: Εύκολη συνταγή για αρχάριους
Καλό Πάσχα!
Αν δεν ξέρετε πως θα φτιάξετε ένα πεντανόστιμο τσουρέκι, αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια
Yλικά για εύκολο τσουρέκι
- 500 γρ αλεύρι
- 30 γρ μαγιά φρέσκια ή 1 ξερή μαγια
- 200 γρ γάλα χλιαρό
- 2 αυγά
- 100 γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική, 150 αν τα θέλουμε γλυκά!
- 60 γρ βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ κακουλέ
- 1 κ.σ μαχλεπί
- Ξύσμα πορτοκαλιού ή μαστίχα λικέρ 1 σφηνάκι
- 1 πρέζα αλάτι
Συνταγή για εύκολο τσουρέκι
- Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σπάμε με τα χέρια, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, τα αυγά και τα μυρωδικά με το αλάτι.
- Τα ζυμώνουμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμη, περίπου 2 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι, σκεπάζουμε το μπόλ με μεμβράνη και μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη 1 ώρα, να διπλασιαστεί.
- Πασπαλίζουμε στον πάγκο της κουζίνας λίγο αλεύρι, πατάμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια 3 για κάθε τσουρέκι, διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης, πλάθουμε κορδόνια για να κάνουμε τις πλεξούδες.
- Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175 στις αντιστάσεις.
- Περνάμε με λίγο νερό και ένα κρόκο αυγού με το πινέλο, ή για να γυαλίσουν τα περνάμε μόνο με ασπράδι αυγού χτυπημένο, αυτά είναι γούστα, ότι αρέσει στον καθένα, πασπαλίζουμε αμύγδαλα φιλέ.
- Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, δεν τα παραψήνουμε, θα μας στεγνώσουν.
- Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε μαλακά.