Νηστίσιμη σπανακόπιτα για τη Μεγάλη Δευτέρα
Με σπανάκι και πράσα
Η νηστίσιμη σπανακόπιτα είναι μια πίτα που σίγουρα είχατε καιρό να απολαύσετε
Υλικά για νηστίσιμη σπανακόπιτα
- 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
- 1.5 κιλό σπανάκι
- 2 κρεμμύδια
- 2-3 πράσα (το λευκό κομμάτι)
- 3 φρ. κρεμμυδάκια
- 300 γρ.ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο για το άπλωμα
- ⅓ κ.γ πιπέρι
- 1 ½ κ.γ αλάτι
Συνταγή για νηστίσιμη σπανακόπιτα
- Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ξεκινώντας από κρύο μάτι, ζεματάμε το σπανάκι σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, για να φύγουν τα υγρά, χωρίς καθόλου πρόσθετο νερό ή λάδι, σε μετρια φωτια για περίπου 10’
- Αποσύρουμε απο την φωτιά και βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και χρυσαφίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε τη γέμιση
- Μεταφέρουμε την γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 – 40 λεπτά.
- Σε ταψί 40Χ30 απλώνουμε μια καλή στρώση λάδι με το πινελάκι, ώστε να πάει παντού και στα τοιχώματα.
- Απλώνουμε 4 φύλλα με κάλο λάδωμα ανάμεσα τους, ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Απλώνουμε καλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, και προσέχουμε να έχει όσο λιγότερο ζουμί γίνεται.
- Σκεπάζουμε με ακόμα 4 φύλλα καλά λαδωμένα χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο, μόνο τα ραντίζουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να γίνουν τραγανά.
- Κόβουμε τα περισσεύματα από τα πάνω φύλλα και γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων ώστε να σκεπάσουν τα πάνω φύλλα.
- Χαράσσουμε την νηστίσιμη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα για 40-60’ μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο ανάλογα με τον φούρνο σε μεσαία προς ψηλή θέση.