Εύκολο τσουρέκι με ξηρή μαγιά
Θα το φτιάξετε πολύ γρήγορα
Ένα υπέροχο τσουρέκι με ξηρή μαγιά
Υλικά για εύκολο τσουρέκι με ξηρή μαγιά
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια βιτάμ κλασσικό
- 2 μέτρια αυγά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 200 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- Χυμό 1 πορτοκαλιού (70 ml περίπου)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ κουταλάκι γλυκού αρωματικά σε σκόνη (μαστίχα Χίου, μαχλέπι, κακουλέ)
- Αλεύρι (σκληρό κατάλληλο για τσουρέκια) όσο πάρει η ζύμη 600 γραμμάρια περίπου
- 1 κρόκο αυγού (χτυπημένο με λίγο γάλα)
- Φιλέ αμυγδάλου
Συνταγή για εύκολο τσουρέκι με ξηρή μαγιά
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το Βιτάμ με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, συνεχώς, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, το χυμό και τα αυγά, χτυπημένα καλά με αυγοδάρτη και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τα αρωματικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
- Αδειάζουμε στη λακκούβα το μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή με τα χέρια.
- Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί στα υγρά υλικά, πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα, την αφήνουμε στο μπολ και τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου, για να φουσκώσει η ζύμη.
- Θα διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στη συνέχεια, πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 5–6 κομμάτια.
- Πλάθουμε κορδόνια με τη ζύμη και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρια.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να πλέξουμε κοτσίδες.
- Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον, για να ξαναφουσκώσουν.
- Τα αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30–35 λεπτά περίπου.