Πως θα φτιάξετε χταπόδι λεμονάτο
Στην κουζίνα σας
Φτιάξτε ένα ωραίο χταποδάκι με λευκό κρασί και ξύσμα λεμονιού
Υλικά για χταπόδι λεμονάτο
- Χταπόδι 1 1/2 φρέσκο ή κατεψυγμένο
- Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ μεγάλο κομμένο σε μισές ροδέλες
- Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
- Ξύσμα λεμονιού από 1 τεμ
- Λεμόνι 1 1/2 τεμ τον χυμό τους
- Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
- Λευκό κρασί 1 ποτήρι κρασιού
- Αλάτι - πιπέρι
Συνταγή για χταπόδι λεμονάτο
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.
- Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα βαθιά να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό για περίπου 10 λεπτά.
- Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει ελαφρώς.
- Αν θέλουμε κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από το ζουμί που δημιουργήθηκε στην κατσαρόλα.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια.
- Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια χταποδιού.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε νερό τόσο όσο ίσα να σκεπαστεί το χταπόδι (εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το ζουμί που κρατήσαμε προηγουμένως) και χαμηλώνουμε την φωτιά.
- Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει.
- Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
- Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.