Κρεατόπιτα με μυζήθρα Κρήτης
Χορταστική συνταγή
Κρεατόπιτα με γιαούρτι, ρακί, μυζήθρα και σουσάμι
Υλικά για κρεατόπιτα με μυζήθρα Κρήτης
- 3/4 ποτήρι νερό
- 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 μικρό ποτήρι ρακί
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί, για να γίνει μια ελαστική ζύμη και να ανοίγει εύκολα σε φύλλο)
- 1 κιλό ψητό ή βρασμένο αρνί ή κατσίκι
- 1 κιλό γλυκιά μυζήθρα Κρήτης
- 3 κουταλιές στάκα
- 3 κουταλιές βούτυρο
- 1/2 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- Αλάτι
- Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- Λευκό σουσάμι
- 1 αυγό χτυπημένο
- βούτυρο(για το ταψί)
Συνταγή για κρεατόπιτα με μυζήθρα Κρήτης
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας τα υλικά και ζυμώνοντας καλά με τα χέρια μας.
- Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα τουλάχιστον.
- Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας και ανοίγουμε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο σε ταψί, αλειμμένο με βούτυρο.
- Αφαιρούμε τα κόκαλα από το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με τη μυζήθρα, τη στάκα, το βούτυρο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε σε μία στρώση το μισό μείγμα της μυζήθρας, από πάνω το ψιλοκομμένο αρνί και, τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα της μυζήθρας.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρνώντας τις άκρες του που περισσεύουν προς τα μέσα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο βούτυρο και ένα αυγό χτυπημένο, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τη ζύμη, για να μην ανοίξει, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά η πίτα.