Υλικά για κανελόνια με κιμά και κρέμα γάλακτος

  • 500 γρ. κανελόνια (24 κομμάτια) που δεν χρειάζονται βράσιμο
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτας
Για τη γέμιση
  • 700 γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ντομάτα τριμμένη
  • θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 0.5 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • λίγο κονιάκ
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
  • 2 φλ. γάλα
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένο
  • λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • άσπρο πιπέρι

Συνταγή για Κανελόνια με κιμά και κρέμα γάλακτος

  • Στο ελαιόλαδο ροδίζουμε τον κιμά για 7΄-8΄ ν’ αλλάξει χρώμα καλά.
  • Προσθέτουμε σκόρδο, κρεμμύδι και τα μυρωδικά και τον κύβο.
  • Αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20΄ ή μέχρι να πιει τα υγρά και να μείνει στεγνός ο κιμάς.
  • Αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε το αυγό και την παρμεζάνα ή το κεφαλοτύρι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αυγό, το τριμμένο τυρί και το άσπρο πιπέρι.
  • Καλύπτουμε με λίγο μείγμα το ταψί που θα υποδεχτεί τα κανελόνια.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με κουτάλι και τα τοποθετούμε στο ταψί (όχι κολλητά).
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας τα κανελόνια.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα ώστε να καλυφθεί καλά.
  • Πασπαλίσουμε με το τριμμένο τυρί. Μοιράζουμε πάνω στην κρέμα μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200 °C.
  • Μετά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε 15’ να ροδίσει.