Υλικά για μουσακά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμά τους
Για τη σάλτσα με κιμά
  • 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας, γεμάτες, πελτέ ντομάτας
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 6 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 800ml γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για μουσακά

  • Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου.
  • Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά νερά.
  • Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
  • Eναλλακτικά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ.
  • Φτιάχνετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι.
  • Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με το λευκό κρασί.
  • Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά.
  • Βάζετε το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς.
  • Τον αφήνετε να κρυώσει.
  • Συνεχίζετε με τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει, και ρίχνετε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά.
  • Ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μίγμα.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Στρώνετε τις μισές τηγανισμένες μελιτζάνες στον πάτο του ταψιού.
  • Αδειάζετε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε με κουτάλι να πάει παντού.
  • Κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ.
  • Την ισιώνετε κι αυτήν και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια του μουσακά μια χρυσή κρούστα. Πριν τον κόψετε σε κομμάτια, αφήστε τον μουσακά να «ηρεμήσει» για μισή ώρα.