Μουσακάς: Το πιο απολαυστικό καλοκαιρινό φαγητό - Δείτε πως θα το φτιάξετε
Μια υπέροχη συνταγή
Ο μουσακάς είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας στην κλασική του εκδοχή
Υλικά για μουσακά
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμά τους
- 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας, γεμάτες, πελτέ ντομάτας
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 6 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο
- 8 κουτ. σούπας αλεύρι
- 800ml γάλα
- 3 αβγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για μουσακά
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου.
- Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά νερά.
- Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
- Eναλλακτικά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ.
- Φτιάχνετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι.
- Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με το λευκό κρασί.
- Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά.
- Βάζετε το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς.
- Τον αφήνετε να κρυώσει.
- Συνεχίζετε με τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει, και ρίχνετε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια.
- Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά.
- Ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μίγμα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Στρώνετε τις μισές τηγανισμένες μελιτζάνες στον πάτο του ταψιού.
- Αδειάζετε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε με κουτάλι να πάει παντού.
- Κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ.
- Την ισιώνετε κι αυτήν και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια του μουσακά μια χρυσή κρούστα. Πριν τον κόψετε σε κομμάτια, αφήστε τον μουσακά να «ηρεμήσει» για μισή ώρα.