Σαλιγκάρια στιφάδο: Πώς θα φτιάξετε τον πιο αρωματικό μεζέ
Με δεντρολίβανο και δαφνόφυλλα
Συνταγή για σαλιγκάρια στιφάδο που θα μαγειρέψετε με λευκό κρασί
Υλικά για σαλιγκάρια στιφάδο
- 1 κιλό σαλιγκάρια χοντρά, καθαρισμένα
- 2 1⁄2 κιλά μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα, ή μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 450 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, ψιλοκομμένα)
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κουτ. γλυκού φύλλα δεντρολίβανου, πολύ ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για σαλιγκάρια στιφάδο
- Για να φτιάξουμε τα σαλιγκάρια στιφάδο ξεκινάμε ρίχνοντας τα σαλιγκάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.
- Πετάμε το πρώτο νερό και τα ξεπλένουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, ανακατεύουμε μια δυο φορές και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό.
- Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε κι αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό για να μη μας κολλήσει το φαγητό.
- Στο τέλος πρέπει να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο, σείουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε.