Υλικά για σαλιγκάρια στιφάδο

  • 1 κιλό σαλιγκάρια χοντρά, καθαρισμένα
  • 2 1⁄2 κιλά μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα, ή μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 450 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, ψιλοκομμένα)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα δεντρολίβανου, πολύ ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για σαλιγκάρια στιφάδο

  • Για να φτιάξουμε τα σαλιγκάρια στιφάδο ξεκινάμε ρίχνοντας τα σαλιγκάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.
  • Πετάμε το πρώτο νερό και τα ξεπλένουμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, ανακατεύουμε μια δυο φορές και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό.
  • Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Ελέγχουμε κι αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό για να μη μας κολλήσει το φαγητό.
  • Στο τέλος πρέπει να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο, σείουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε.