Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο
Λαχταριστή πίτα
Η πιο ιδιαίτερη πίτα του καλοκαιριού λέγεται... μελιτζανόπιτα
Υλικά για μελιτζανόπιτα
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 3 αβγά
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για μελιτζανόπιτα
- Ψήνετε τις μελιτζάνες ολόκληρες σε ταψί στους 200ºC για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος.
- Αδειάζετε τη σάρκα τους, τη βάζετε σε σουρωτήρι, την πιέζετε και την αφήνετε να στραγγίσει πολύ καλά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτετε και το σκόρδο μαζί με τη μελιτζάνα και σοτάρετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της.
- Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και το ανακατεύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά αφού κρατήσετε στην άκρη 2 κουταλιές της σούπας από τη φρυγανιά.
- Λαδώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε το μείγμα με τις μελιτζάνες.
- Πασπαλίσετε με τη φρυγανιά.
- Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC για 45 λεπτά.