Υλικά για μελιτζανόπιτα 

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 3 αβγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για μελιτζανόπιτα 

  • Ψήνετε τις μελιτζάνες ολόκληρες σε ταψί στους 200ºC για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος.
  • Αδειάζετε τη σάρκα τους, τη βάζετε σε σουρωτήρι, την πιέζετε και την αφήνετε να στραγγίσει πολύ καλά.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτετε και το σκόρδο μαζί με τη μελιτζάνα και σοτάρετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της.
  • Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και το ανακατεύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά αφού κρατήσετε στην άκρη 2 κουταλιές της σούπας από τη φρυγανιά.
  • Λαδώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε το μείγμα με τις μελιτζάνες.
  • Πασπαλίσετε με τη φρυγανιά.
  • Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC για 45 λεπτά.