Υλικά για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

  • 3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί)
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1.5 κιλό πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
  • 4 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • 2 λεμόνια στυμμένα
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 5 πρέζες αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα.
  • Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
  • Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί.
  • Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες στην επιφάνεια του αρνιού, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω με το πολτοποιημένο σκόρδο.
  • Βάζετε τις πατάτες στο ταψί.
  • Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι.
  • Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.
  • Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα περίπου γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες.
  • Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα.
  • Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.