Υλικά για μελιτζάνες παπουτσάκια

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 6 ντομάτες, σε κυβάκια
  • 2 φλιτζάνια ξινόχοντρο τραχανά
  • 10 φύλλα βασιλικού
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 200 γρ. χοντρό αλάτι

Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια

  • Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στη μέση και τις στρώνουμε σε ταψάκι.
  • Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄.
  • Τινάζουμε το αλάτι και ξεπλένουμε με νερό.
  • Τις στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10΄.
  • Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον βασιλικό και στρώνουμε το μείγμα επάνω στην κάθε μελιτζάνα.
  • Προσθέτουμε χοντροτριμμένη την ξινομυζήθρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄.
  • Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές.