Μελιτζάνες παπουτσάκια: Η συνταγή που φέρνει το Καλοκαίρι
Με τραχανά
Μελιτζάνες παπουτσάκια με τραχανά και ξινομυζήθρα Κρήτης
Υλικά για μελιτζάνες παπουτσάκια
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 200 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 6 ντομάτες, σε κυβάκια
- 2 φλιτζάνια ξινόχοντρο τραχανά
- 10 φύλλα βασιλικού
- 200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
- 200 γρ. χοντρό αλάτι
Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια
- Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στη μέση και τις στρώνουμε σε ταψάκι.
- Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄.
- Τινάζουμε το αλάτι και ξεπλένουμε με νερό.
- Τις στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10΄.
- Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον βασιλικό και στρώνουμε το μείγμα επάνω στην κάθε μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε χοντροτριμμένη την ξινομυζήθρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄.
- Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές.