Το καλύτερο εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς
Αυθεντικό εκμέκ κανταΐφι
Ένα από τα πιο αγαπημένα, ζουμερά γλυκά ονομάζεται... εκμέκ κανταΐφι
Υλικά για εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς
- 500 γρ Φύλλο κανταΐφι
- 200 γρ Βούτυρο
- 1 λίτρο Γάλα
- 7 Κρόκος αυγού
- 6 κοφτές κουταλιές της σούπας Ψιλό σιμιγδάλι
- 2 κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ
- 1 κούπα Ζάχαρη
- 250 ml Κρέμα γάλακτος
- 3 ασπράδι αυγού
- 1 Βανίλια
- 50 γρ ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλο
- 500 γρ ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση για εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς
- Αφρατεύουμε το κανταΐφι και το στρώνουμε στο ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο και βρέχουμε όλο το κανταΐφι καλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για περίπου μία ώρα μέχρι να χρυσαφίσει ωραία.
- Ωστόσο φτιάχνουμε το σιρόπι μου. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις ακόμα.
- Σιροπιάζουμε το καυτό κανταΐφι με το ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε το κανταΐφι μου με μπόλικη κανέλα. Αφήνουμε να “τραβήξει”.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (από το οποίο κρατάμε ένα φλυτζάνι για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ) να βράσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα που κρατήσαμε και διαλύουμε το κορν φλάουρ ενώ προσθέτουμε και τα αβγά.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνουμε 1-2 κουτάλες και προσθέτουμε στο μίγμα των αβγών για να ζεσταθούν.
- Γυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρεμούλα.
- Προσθέτουμε στο τέλος τις βανίλιες και το βούτυρο. Τέλος, πασπαλίζουμε πάνω στην κρέμα το μπεικιν και ανακατεύουμε, αρχικά επιφανειακά, μέχρι να λιώσει το μπεικιν και να αφρίσει.
- Ενσωματώνουμε σε όλη την κρέμα.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το γλυκό μου.
- Στο μίξερ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί.
- Απλώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο και έξτρα κανελίτσα.
- Διακοσμούμε με γλυκό του κουταλιού. Αφήνουμε να παγώσει ιδανικά όλη τη νύχτα.