Υλικά για εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς

  • 500 γρ Φύλλο κανταΐφι
  • 200 γρ Βούτυρο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  • 1 λίτρο Γάλα
  • 7 Κρόκος αυγού
  • 6 κοφτές κουταλιές της σούπας Ψιλό σιμιγδάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ
  • 1 κούπα Ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ
  • 250 ml Κρέμα γάλακτος
  • 3 ασπράδι αυγού
  • 1 Βανίλια
  • 50 γρ ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση για εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς

  • Αφρατεύουμε το κανταΐφι και το στρώνουμε στο ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο και βρέχουμε όλο το κανταΐφι καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για περίπου μία ώρα μέχρι να χρυσαφίσει ωραία.
  • Ωστόσο φτιάχνουμε το σιρόπι μου. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις ακόμα.
  • Σιροπιάζουμε το καυτό κανταΐφι με το ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε το κανταΐφι μου με μπόλικη κανέλα. Αφήνουμε να “τραβήξει”.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (από το οποίο κρατάμε ένα φλυτζάνι για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ) να βράσει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα που κρατήσαμε και διαλύουμε το κορν φλάουρ ενώ προσθέτουμε και τα αβγά.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνουμε 1-2 κουτάλες και προσθέτουμε στο μίγμα των αβγών για να ζεσταθούν.
  • Γυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρεμούλα.
  • Προσθέτουμε στο τέλος τις βανίλιες και το βούτυρο. Τέλος, πασπαλίζουμε πάνω στην κρέμα το μπεικιν και ανακατεύουμε, αρχικά επιφανειακά, μέχρι να λιώσει το μπεικιν και να αφρίσει.
  • Ενσωματώνουμε σε όλη την κρέμα. 
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το γλυκό μου.
  • Στο μίξερ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί.
  • Απλώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο και έξτρα κανελίτσα.
  • Διακοσμούμε με γλυκό του κουταλιού. Αφήνουμε να παγώσει ιδανικά όλη τη νύχτα.