Υλικά για χταποδάκι στη σχάρα

  • 1 χταπόδι (μέχρι 1 κιλό)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. χυμό λεμονιού
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Ρίγανη

Συνταγή για χταποδάκι στη σχάρα

  • Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα, χωρίς να το κόψουμε.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάσει τα νερά του και να αλλάξει χρώμα -το χταπόδι μας θα γίνει ροζ.
  • Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και ψήνουμε για 10’.
  • Αν θα ψήσουμε 2-3 μικρότερα χταπόδια, θα τα ψήσουμε μόνο για 2-3’.
  • Αν το χταπόδι μας είναι μεγαλύτερο από 1 κιλό, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
  • Ο σκοπός είναι να μισο-ψήσουμε πρώτα το χταπόδι στην κατσαρόλα.
  • Ζεσταίνουμε τη σχάρα ή γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Παίρνουμε το χταπόδι (χωρίς το ζουμί που κατέβασε) και το βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
  • Αλείβουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει, χωρίς να στεγνώσει.
  • Χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ρίγανη.
  • Βάζουμε το ψημένο χταπόδι σε πιατέλα, περιλούζουμε με το λαδολέμονο και είτε το κόβουμε και το σερβίρουμε αμέσως ή το καλύπτουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε ζεστό.
  • Με τον ζωμό του χταποδιού μπορούμε να ετοιμάζουμε ένα μυρωδάτο πουργούρι πιλάφι.