Υλικά για ρώσικη σαλάτα

Για τη μαγιονέζα
  • οι κρόκοι από 2 αυγά φρέσκα
  • 450 ml ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι
Για τη σαλάτα
  • 4 μεγάλα καρότα, σε μικρά κυβάκια
  • 3 μέτριες πατάτες, σε μικρά κυβάκια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  • 100 γρ. αγγουράκι τουρσί, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Συνταγή για ρώσικη σαλάτα

  • Για να ετοιμάσουμε την ρώσικη σαλάτα για τη μαγιονέζα όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε με το μίξερ τη μουστάρδα με τους κρόκους αυγού για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Αργά, αλλά σε σταθερή ροή προσθέτουμε το λάδι ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά και η μαγιονέζα να έχει την πυκνότητα ενός στραγγιστού γιαουρτιού.
  • Προσθέτουμε αλάτι, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενοποιηθούν.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα καρότα, τις πατάτες, τον αρακά και νερό τόσο που να τα καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
  • Προσθέτουμε την κάππαρη, το αγγουράκι και όση από τη μαγιονέζα θέλουμε, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
  • Την υπόλοιπη μαγιονέζα (αν μείνει) τη διατηρούμε στο ψυγείο.