Υλικά για σοκολατένιο κέικ 

  • 125 γρ. κουβερτούρα (55% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 αυγά
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 130 γρ. αλεύρι για Κέικ 
  • 2 γρ. ανθό αλατιού (αντιστοιχούν σε ½ κ.τ.σ)
  • 40 γρ. κονιάκ

Συνταγή για σοκολατένιο κέικ 

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον ούρνο μικροκυμάτων, μαζί με το βούτυρο, (η παρουσία του σε αυτό το στάδιο διευκολύνει το λιώσιμο της σοκολάτας) και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την κρέμα γάλατος.
  • Ενσωματώνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας το μείγμα με μια μαρίζ.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα προσθέτοντας και το κονιάκ (ή ένα σφηνάκι ρούμι αραιωμένο με νερό αν είναι πολύ δυνατό) και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
  • Με μια παλέτα, που έχουμε βουτήξει σε λάδι ή σε λιωμένο βούτυρο, χαράζουμε την επιφάνεια του κέικ ώστε να φουσκώσει ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
  • Προαιρετικά το καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας

Υλικά για το γλάσο

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 150 γρ. κουβερτούρα (55% κακάο) τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Συνταγή για το γλάσο

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε σε ένα μπολ πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν, και περιχύνουμε το κέικ.