Το σοκολατένιο κέικ χωρίς μίξερ που θα λατρέψετε
Μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Ένα πεντανόστιμο και αφράτο κέικ σοκολάτας με ένα απλό ανακάτεμα
Υλικά για σοκολατένιο κέικ
- 125 γρ. κουβερτούρα (55% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. βούτυρο μαλακό
- 120 γρ. ζάχαρη καστανή
- 3 αυγά
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
- 130 γρ. αλεύρι για Κέικ
- 2 γρ. ανθό αλατιού (αντιστοιχούν σε ½ κ.τ.σ)
- 40 γρ. κονιάκ
Συνταγή για σοκολατένιο κέικ
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον ούρνο μικροκυμάτων, μαζί με το βούτυρο, (η παρουσία του σε αυτό το στάδιο διευκολύνει το λιώσιμο της σοκολάτας) και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την κρέμα γάλατος.
- Ενσωματώνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας το μείγμα με μια μαρίζ.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα προσθέτοντας και το κονιάκ (ή ένα σφηνάκι ρούμι αραιωμένο με νερό αν είναι πολύ δυνατό) και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
- Με μια παλέτα, που έχουμε βουτήξει σε λάδι ή σε λιωμένο βούτυρο, χαράζουμε την επιφάνεια του κέικ ώστε να φουσκώσει ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
- Προαιρετικά το καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας
Υλικά για το γλάσο
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 150 γρ. κουβερτούρα (55% κακάο) τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
Συνταγή για το γλάσο
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε σε ένα μπολ πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν, και περιχύνουμε το κέικ.